Bomberka

14 marca 2016

Paryż miasto miłości

14 marca 2016

Babka Cytrynowa – Najlepszy przepis

14 marca 2016

W sobotę rano zrobiłam przedświąteczną próbę upieczenia babki cytrynowej.. Wyszła idealna dlatego przepisem dziele się z Wami, bo nie ma świąt Wielkanocnych bez Babki 😀

BABKA CYTRYNOWA

Składniki:
*200g margaryny
*250g mąki (1,5 szklanki)
*200g cukru – najlepiej ksylitolu (1 niepełna szklanka)
*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
*4 jaja
*1 cytryna

Darujmy sobie lukry 🙂 Babka ma wystarczająco dużo tłuszczu i cukru.

Dowolna niewielka forma babki, najlepiej sylikonowa.

babka cytrynowa wielkanoc

Wykonanie:

1. Na najmniejszych oczkach zetrzyj wymytą wcześniej skórkę z całej cytryny..

2. Na małym ogniu roztapiamy masło i odstawiamy by stygło

3. Dokładnie ( ja robiłam to z asystą synia i odrobina żółtka wylądowała w białku przez co nie dało się ubić na sztywno i babka straciła na wysokości ) oddzielamy białka od żółtek.

4. Do żółtek dodaj cukier i miksuj..

5. Następnie dodaj mąkę, masło, proszek i startą cytrynę miksuj aż masa będzie gładka.

6. Zmieniamy lub myjemy mieszadło.. I ubijamy obok białka na sztywno.

7. Do białek dodajemy masę i mieszamy..

8. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika na 180 C i pieczemy 40 minut

Smacznego :*

babka cytrynowa

babka cytrynowa przepis

 

3 comments

Leave a comment

Przeczytaj poprzedni wpis:
Bomberka

Najmodniejszym okryciem wierzchnim zbliżającej się wiosny będzie BOMBER JACKET ! Kurtka o fasonie bejsbolówki w przeróżnych kolorach zawładnie ulicami miast!....

Zamknij