Witam, Lubię dzielić się z Wami prostymi, ciekawymi sprawdzonymi przeze mnie przepisami, dziś będzie to domowy chleb :). Przepis mam od koleżanki, której wypiek bardzo mi smakował, a gdy zdradziła jak prosto go zrobić nie było mowy bym nie spróbowała.
Zapach w całym domu to już radość dla zmysłów i ta satysfakcja, że mężowi bardzo smakuje :). Nie sposób się oprzeć i nie zjeść jeszcze ciepłej kromki z masłem osełkowym i np.rzeżuchą mniam.. Piekąc chleb „wiesz co jesz”, my już wiemy,ze chleb w różnych wariantach będzie u nas gościł często, a nawet obiecaliśmy sobie, że kupować chleb będziemy tylko awaryjnie.
Więc do dzieła..
Składniki:
*1kg mąki pszennej ciemnej
*50g świeżych drożdży (pół kostki)
*2łyzeczki soli
*1łyżeczka cukru najlepiej brązowego
*3,5szklanki ciepłej wody
dodajemy co lubimy np. garść otrębów, rodzynki, słonecznik, pestki dyni itd.
Wyrabiamy masę, przekładamy do 3 aluminiowych foremek, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni wkładamy foremki i nastawiamy na 50 -55 minut.
i finito
Smacznego. 🙂
Smacznie Pozdrawiam 😉
Przepis, który spadł mi z nieba… 🙂
I u mnie pojawi się niebawem… nie mogę nie napisać o swoich podbojach chlebowego świata. Tak mnie to wciągnęło… ten zapach cudowny!
O tak! Za sam zapach warto podjąć próbę.. 😀 chociaz ten przepis jest niezawodnyn.. pozdrawiam