Dzisiaj wpis do Kulinarnego kącika.. 🙂
Prezentowane dziś danie to przepis mojej przyjaciółki. Kl* podaje je w formie sałatki z makaronem pełnoziarnistym i dużą ilością rukoli.. ja odmieniłam proporcje tych składników, by powstało makaronowe danie na kolacje z mężem.. 🙂
W wersji dla mnie znajduje się feta po pierwsze ponieważ nie jestem fanką sera pleśniowego po drugie mówi się iż w ciąży tego typu serów jeść się nie powinno 🙂
Składniki:
*rukola
*makaron fusilli
* ser pleśniowy (w wersji dla mnie feta)
*suszone pomidory
*prażony słonecznik
Przygotowanie:
Jedyną czynnością wymagającą przygotowanie jest uprażenie słonecznika.. – na rozgrzanej patelni z 2 kroplami oliwy 😉 rzucamy dwie garści łuskanego słonecznika, prażymy kilka minut na wolnym ogniu aż ściemnieje..
Umytą rukole, pokrojone w paseczki suszone pomidory i ser w kostkę łączymy z ugotowanym makaronem i słonecznikiem.. sosem do dania jest olej ze słoiczka z pomidorami około 2-3 łyżki..
Gotowe :)! w razie pytań piszcie..
Smacznego..