
hej. Nadchodzi zima, czas spędzanej jeszcze większej ilości godzin w zaciszu domowym.. Moje ostatnie miesiące są bardzo owocne w kuchni :), dużo kombinuje, modyfikuje znane przepisy.. Dlatego też na okres zimy zmieniam nieco profil bloga, kocham modę, żyje nią ale jestem teraz na „rozstaju dróg„, czyli próbuje jak najlepiej rozplanować swoje dalsze życie ;p!.
Oprócz nadal dominującej Mody, będą tez wpisy kulinarne, wnętrzarskie..
Co do mojego gotowania.. lubię proste ale efektowne i smaczne rozwiązania, zraża mnie jeżeli w przepisie zawarte są słowa, oznaczające przyprawy, pół produkty czy nawet warzywa i owoce których nie znam.. ! Polubiliśmy się bardzoo z nowym piekarnikiem.. i wszystko bez problemów wychodzi co tym bardziej mnie motywuje..
Pamiętacie przepis na BABECZKI– po niedzieli nowy przepis 🙂 a dziś..
———————————————————————————————
Przepis na Domowe Paluszki
Składniki:
* 20g drożdży
*2 szklanki mąki
*100g margaryny
*1 jajko
*1/3 szklanki mleka
*1 płaska łyżka cukru
* 1 łyżeczka soli..
czas pieczenia : 20minut
temperatura: 190 stopni
1. Z podanych wyżej składników wyrabiamy ciasto, ciasto jest gotowe gdy ręka odkleja się od wyrobionej kuli i jest czysta :), dzielimy je na połowę, na początku rozwałkowujemy jedną, później druga..
2. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy paseczki mające około 1cm i długość np.23cm , można piec płaskie lub każdego z osobna zrolować delikatnie..
3. Układamy na blaszce (najlepiej na folii) w odstępach, ponieważ ciasto jest drożdżowe i paluszki nieco urosną..
Paluszki można posypać, solą morską, bazylią, granulowanym czosnkiem, makiem..
4. Pieczemy 20 minut w 190 stopniach…
i włalaaaa.. 🙂 z podanych proporcji na ciasto wychodzi około 30 paluchów.. są świetną przekąską na imprezkę ;p podane z sosem pomidorowym (5 łyzek ketchupu i dwie koncentratu pom. plus bazylia i oregano), sosem czosnkowym czy serowym.. mniam.
Fajne 😉 Może też zrobię 😉
polecam są świetne i najlepsze świeże 🙂
Haha , dzięki za radę 🙂
świetny przepis poproszę o zrobienie w rodzinnym domu buziaczki
noł problem.. :*