Tradycyjny, węgierski bogracz w domowym wydaniu

Jego bogactwo smaków znane jest już od pokoleń. Każdy prawdziwy Węgier potrafi go przyrządzić na swój własny sposób. Bogracz – bo o nim mowa – to tradycyjna, węgierska potrawa przyrządzana w kociołku o tej samej nazwie. Oto prosty przepis na tę smaczną i rozgrzewającą zupę gulaszową.

 

Składniki:

Do przygotowania bograczu potrzebne będą:

– 1 kg mięsa gulaszowego
– 150 g wędzonego boczku
– 4 pomidory, najlepiej duże
– 4 ząbki czosnku
– 4 słodkie papryki
– 1 ostra papryka
– 2 cebule
– 5 średniej wielkości ziemniaków (ziemniaki można wymienić na kluseczki)
– mały słoiczek koncentratu pomidorowego
– przyprawy: sól, pieprz oraz papryka wędzona
– woda

Jak ugotować bogracz?

Według tradycyjnego, węgierskiego przepisu, bogracz powinno się przygotowywać w kociołku nad ogniskiem. W warunkach domowych wystarczy oczywiście garnek i kuchenka.

Pierwszym krokiem jest przygotowanie wszystkich składników:

  • ziemniaki, cebulę, czosnek i pomidory obierz ze skórki. W przypadku pomidorów czynność tę ułatwi ich uprzednie sparzenie gorącą wodą.
  • Mięso na gulasz oraz ziemniaki pokrój w dużą kostkę, cebulę w pióra, boczek i słodką paprykę w paski, a pomidory w ćwiartki. Czosnek drobno posiekaj.

Gotowanie:

  • Wytop tłuszcz z boczku. Następnie do garnka z boczkiem dodaj pokrojone w kostkę mięso gulaszowe i smaż przez chwilę. Następnie dodaj cebulę i czosnek.
  • Kiedy cebula i czosnek zarumienią się, składniki w garnku zalej wodą tak, aby przykryła ona mięso. Całość dopraw solą, wędzoną papryką oraz strąkiem ostrej papryki.
  • Tak przygotowana zupa powinna dusić się na małym ogniu przez około 90 minut.

Wykończenie bograczu:

Po upływie czasu duszenia nadszedł moment na dodanie pozostałych składników. Do zupy należy dołożyć słodką paprykę, pomidory oraz ziemniaki. Jeżeli jest taka potrzeba, całość dopraw wędzoną papryką.

Zupa powinna gotować się do momentu, kiedy ziemniaki staną się miękkie. Ostatnim krokiem jest końcowe doprawienie oraz dodanie koncentratu pomidorowego. Zupę wystarczy zamieszać i gotowe!

Smacznego!