W sobotę rano zrobiłam przedświąteczną próbę upieczenia babki cytrynowej.. Wyszła idealna dlatego przepisem dziele się z Wami, bo nie ma świąt Wielkanocnych bez Babki 😀
BABKA CYTRYNOWA
Składniki:
*200g margaryny
*250g mąki (1,5 szklanki)
*200g cukru – najlepiej ksylitolu (1 niepełna szklanka)
*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
*4 jaja
*1 cytryna
Darujmy sobie lukry 🙂 Babka ma wystarczająco dużo tłuszczu i cukru.
Dowolna niewielka forma babki, najlepiej sylikonowa.
Wykonanie:
1. Na najmniejszych oczkach zetrzyj wymytą wcześniej skórkę z całej cytryny..
2. Na małym ogniu roztapiamy masło i odstawiamy by stygło
3. Dokładnie ( ja robiłam to z asystą synia i odrobina żółtka wylądowała w białku przez co nie dało się ubić na sztywno i babka straciła na wysokości ) oddzielamy białka od żółtek.
4. Do żółtek dodaj cukier i miksuj..
5. Następnie dodaj mąkę, masło, proszek i startą cytrynę miksuj aż masa będzie gładka.
6. Zmieniamy lub myjemy mieszadło.. I ubijamy obok białka na sztywno.
7. Do białek dodajemy masę i mieszamy..
8. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika na 180 C i pieczemy 40 minut
Smacznego :*
Zapachniało.. Skorzystam z przepisu juz jutro 🙂
Ja skorzystałem wczoraj i jestem zadowolony. Także polecam. Ppppyyyyycha 🙂
Super 🙂 bardzo sie ciesze..